Най-старата дестилерия за уиски в  Япония Ямадзаки (Yamazaki), празнува своята стогодишнина ,

...
Най-старата дестилерия за уиски в  Япония Ямадзаки (Yamazaki), празнува своята стогодишнина ,
Коментари Харесай

От нищо-нещо. Бутилки печелят търгове

Най-старата дестилерия за уиски в  Япония  " Ямадзаки " (Yamazaki), чества своята стогодишнина , като най-реномираните бутилки в страната доближиха стремглави цени поради все по-голямото търсене и дълготраен дефицит, оповестява Франс прес.

Разположена в подножието на планина наоколо до Киото, дестилерията е основана от Шинджиро Тории, създателят на групата за питиета " Сънтори " (Suntory), който е желал да направи уиски, почтено за японския замък.
-->
Зад стремглавото повишаване на цените от няколко години се крие повишеното търсене от чужбина и дефицитът на най-скъпите бутилки.

През 2020 година рядка бутилка " Ямадзаки 55 " бе продадена за към 800 000 $ на търг в Хонконг, което е исторически връх за японско уиски.

Световната " полуда " по японското уиски е довела до необикновено нарастване на производството на " Ямадзаки " през последните двадесет години, съобщи Такахиса Фуджии, който дава отговор за дестилерията.

" Сънтори " е решила да влага тази година 10 милиарда йени (65 милиона евро) в дестилериите " Ямадзаки " и " Хакушу " (Hakushu), с цел да усили индустриалния им потенциал. 

Посетителите на дестилерията " Ямадзаки ", които се надяват да се снабдят със остаряло уиски, постоянно остават разочаровани. Такъв е и казусът на Пьотр Калета, шеф на бар в Полша, неуспешен да откри пожеланото си уиски. 

Според Такахиса Фуджи тайната на качеството на уискито " Ямадзаки " се крие в чистата вода от региона на дестилерията, чиято известност датира от 16-и век, когато там се заселва известният занаятчия на чая Сен-но-Рикю.

" Не може да се създава добра спиртна напитка без качествена вода ", припомня той, добавяйки, че влажността и мъглата способстват за узряването на уискито.

Понастоящем Япония разполага с към 100 дестилерии и репутацията на страната поради качеството на продуктите спомага за известността на типовете уиски, които се създават в страната, съгласно рецензия Мамору Цучия.

Зад триумфа се крие обаче едно мъчно минало, защото японската индустрия за уиски е страдала дълго време от спад на вътрешното търсене, след достигнатия през 1983 година пик.

Това закъснение е траяло " над 20 години " и въздействието му върху индустрията е било " надълбоко ", напомня Нобуюки Акияма, шеф на маркетинг подразделението за уиски в " Сънтори ".

Ситуацията се е подобрила едвам при започване на 21-ви век, когато " Йоичи 10 " на марката " Никка " (Nikka) и " Ямадзаки 12 " са отличени с влиятелни интернационалните награди.

През 2003 година " Хибики 17 " на " Сънтори " се появява във кино лентата " Изгубени в превода " на София Копола, в който артистът Бил Мъри го популяризира в паметна сцена, изпълнена с подигравка.

Износът на японско уиски е достигнал оборот от 56 милиарда йени (около 400 милиона евро) през 2022 година, което е с 14 пъти над записаното преди 10 години, написа money.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР